Den som vill lyssna på musik under träningen bör nog allvarligt fundera på att skaffa speciella hörlurar för det. Man bör absolut skaffa ett par som inte kräver sladd till mobilen, den har nämligen en otrolig förmåga att fastna precis överallt. Dessutom behöver de vara utformade att de sitter fast ordentligt när man rör sig.

Två huvudtyper

Det finns två huvudtyper av dessa lurar. Den ena går in i hörselgången och den andra typen har ett slags snäcka som fästs med en vinge bakom örat. Den första typen ger oftast ett rejält basljud och stänger ute omgivande ljud effektivt. Det kan vara bra på ett gym, där det kan finnas mycket störande ljud runtomkring. Den typen släpper heller inte ut särskilt mycket ljud och uppskattas därför av omgivningen.

Den andra typen har oftast lite sämre basåtergivning, men tar in ljud från omgivningen. Om man till exempel löptränar i gatumiljö kan det ju vara viktigt att höra bilar som signalerar.

Oberoende av typ bör man se till att hörlurarna har en bra förvaring. När man lagt ner dem i träningsväskan vill man inte att de trasslar in sig i andra grejor.

Många olika finesser

Alla hörlurar använder Bluetooth för att föra över ljudet från mobilen till hörlurarna, och har förstås fjärrkontroll inbyggd. De flesta lurar har oftast ytterligare ett antal finesser som ingår. Typiska sådana är:

  • Handsfree för att kunna ringa eller ta emot samtal med lurarna på
  • NFC (Near Field Communication) för snabb och enkel hopkoppling av mobil och lurar
  • För den typ som går in i hörselgången finns ibland pulsmätning inbyggd. Pulsen visas på en app i mobilen

Robust?

Lurar för träning måste tåla viss omild behandling och dessutom måste de tåla fukt. Man kanske inte behöver kräva att de skall tåla en dusch, men regn under ett löppass bör de förstås klara av. För att komma ihåg dina löprundor bör du såklart dokumentera genom foton och rörlig bild också. Läs mer om en recension av objektiv till mobilkameran.