För barn

Bland de nya appar jag testat vill jag börja med ett par för barn. Även om barn inte alltid har mobil, så kan en stunds spel på förälderns mobil vara helt rätt ibland.

Den första är Samorost 3, som är ett vackert och ganska klurigt spel med en rymdtomte. Han har hittat en flöjt, och åker nu runt i kosmos för att finna ut var flöjten kom ifrån. Under spelets gång samarbetar man med olika varelser och löser problem. Grafiken är bra, och spelet utspelas i en annan värld. Det jag särskilt gillar är att man dödar ingen, och kan heller inte dö själv. Det är mer som en sagovärld som ger en stunds trevlig spelupplevelse.

För barn finns nu också Pettsons Uppfinningar 3, som bygger på att man konstruerar kluriga uppfinningar av olika delar. Det finns sex olika banor, och efter varje bana ”vinner” man en bit till Pettsons cykel. Efter alla banor kan man laga hans cykel.

Ungdom

Många ungdomar vill göra högskoleprovet för att komma in på en eftertraktad utbildning. Appen Högskolespelet gör att man kan tävla mot sina vänner på frågor och problem som är tagna från gamla prov. I dagens version finns bara matematik och ordförståelse, men mer lär vara på väg. Spelet är inte olikt det en gång så populära TP, Trivial Pursuit.

Mest för vuxna

Über är ett sätt att bedriva taxi-rörelse som är ganska omdebatterat. Om man nu accepterar deras idé är appen Über ett mycket användarvänligt sätt att boka en taxi. Man får betydligt bättre info om när taxin kan komma, och man får ett pris direkt i appen. Appen har även betalfunktion, och man behöver inte fippla med varken kort eller kontanter i bilen.

För PC finns ganska många program som hjälper till att ”komma ihåg” alla lösenord. För mobiler har det kommit 1Password, som för varje sajt hjälper till att skapa mycket säkra lösenord eller i alla fall minnas det man själv skapat. Appen minns förstås alla lösenord, och det enda lösenord man behöver minnas själv är det till 1Password. Det finns också möjlighet att lägga in kortnummer och pinkod ”bakom” 1Password.

Sen något som är explicit för vuxna är ju spel på nätet med pengar. Casinospel finns numera som app från spelbolag som LeoVegas, Unibet och Mr Green som exempel. Det går att ladda ner gratis apparna i Android- och appstore. Visserligen går det att spela direkt på hemsidan, men appar passar bättre i mobilen. Det går även att få free spins och liknande, dvs spel utan insättning.

För vidare läsning, kolla in hur jag har testat årets julklapp. VR glasögon.