En 3d-penna ser ut i stort som en vanlig penna fast tjockare. Man stoppar i en speciell plast inne i pennan och ansluter ström till pennans ena ände. I andra änden sitter ett munstycke. När man nu trycker på en knapp så spritsar pennan ut en sträng av plast, som stelnar så fort den kommer ut i luften.

Det magiska är att man inte bara kan spritsa ut på ett underlag, utan man kan röra pennan fritt i luften och därmed skapa i tre dimensioner. Att rita ett hus i 3d av typen ”streckteckning” är mycket lätt gjort. De flesta pennor levereras med flera olika munstycken, så att man kan skapa 3d med plasttrådar av både olika utseende och tjocklek. Det följer med ett speciellt verktyg så att man kan byta spets mitt under det man konstruerar.

Pennorna kan förstås användas för att tillverka pynt av samma typ som de ståltrådsfigurer som de flesta av oss har sett. Det är inte svårt att göra ett par glasögonbågar i rosa inför nyårsfesten. För alla som gillar att pyssla finns det hur mycket som helst att göra. Pennan fungerar inte för små barn, men för barn i skolåldern ger den mycket glädje.

För lite mer yrkesmässig användning kommer dessa pennor att hitta sin användning. När man planerar byggnation gör man ofta modeller i klossar eller papp för att få en bild av hur olika hus skymmer och så vidare. Med en 3d-penna gör man samma sak mycket fortare, och eftersom det är enkelt att byta utseende på plasttråden kan man få en bättre modell. Eftersom man kan välja ett lite kraftigare munstycke får man en modell som tål hantering.

Det finns några olika plaster att använda. Vissa sorter fäster lätt mot andra underlag, såsom glas, medan andra släpper lättare från underlaget.

Om du vill lyssna på musik medan du skapar kan du läsa min recension av Denon AH-GC20 hörlurar.