En robotdammsugare är kanske redan årets julklapp, men om inte blir den säkert nästa års! Priserna är tydligt på väg ner. I takt med att allt fler provar en robotdammsugare så kommer man snart att ha personer i sig omgivning som talar varmt om dessa produkter. De allra flesta som provat är mycket positiva. De städar betydligt bättre än vad man tror, och kräver inte alls så mycket ”för-städning” som man trott.

De allra flesta robotdammsugare har utrustning med laser eller infraljus som mäter upp rummet första gången den städar. Roboten skapar en karta över rummet, vilket hjälper till att navigera. Vissa robotar kan också avdela vissa delar av ett rum så att roboten inte städar där. Det innebär att till exempel ett utspritt lego kan få ligga kvar, fast på ett ostädat golv. Robortarna är med andra ord väldigt smarta, nästan lika smarta som en smartboard.

Navigering

De flesta robotdammsugare är faktiskt duktiga på att navigera runt möbler och hinder. Om det går på ett stolsben så backar den och styr undan från hindret, men de har inbyggda algoritmer som gör att de får med hela golvet. För att programmera roboten har vissa modeller en fjärrkontroll, andra en applikation till telefonen. I de flesta fall behövs mycket lite inställning. Robotarna fungerar förstås på olika typer av underlag och även på mattor. Om man har tjocka mattor kan roboten få problem med att klättra upp på mattkanten.

Mått och form

Många robotar är runda, men alltfler får nu D-form, som gör att de bättre kommer åt i hörn. Med en D-formad robot som har kantborstar blir resultatet utmärkt även i hörn. De flesta robotar är så låga att de kommer in under sängar och soffor, men det kan vara bra att före köp kolla höjden.

Robotdammsugare ger ett förbluffande bra resultat. Vissa utrymmen kan vara svåra, exempelvis ett matbord med många stolar. Om man lär sig att dra ut stolarna något så kommer roboten åt överallt.