Kameradelen i mobilerna har utvecklats mycket kraftigt under de senaste åren. Kameran har hög upplösning, ibland mycket hög, och utmärkta data för färgåtergivning i normalt ljus. Det objektiv som sitter i mobilen är ett fast objektiv, och fungerar förstås bra i väldigt många situationer. Det fungerar dock inte för mera extrema närbilder, och har heller inte den funktion man får med teleobjektiv. På marknaden finns i dag två olika lösningar.

Den första lösningen är lösa objektiv som man helt enkelt sätter framför kamerans lins. De lösa objektiven är magnetiska, och fäster direkt om kameran har metallskal. Om kamerans skal är omagnetiskt finns en liten självhäftande metallring som fästs på kameran. De lösa objektiven finns som macro- och vidvinkel eller som så kallade fisheye. Med macroobjektiv kan man fotografera små saker som ett bi i en blomma eller när du gör egna prylar med en 3d penna, och med vidvinkel kan man fotografera en stor grupp människor utan att behöva gå långt bort från gruppen. Fisheye ger en vinkel på nästan 180 grader, och påminner om funktionen hos de kikögon som ofta finns i lägenhetsdörrar.

Den andra lösningen är betydligt mer avancerad. Den består av ett linssystem som ser ut i stort sett som de lösa linser man har till en systemkamera. Det går att fästa detta system på kameran med en hållare, och kameran ser då ut som om den vore ett kamerahus. Det är emellertid mer avancerat än så. Linssystemet innehåller i själva verket en komplett kamera. Mobilen används för att göra inställningar, och när man tagit en bild så överförs den trådlöst till mobilen. Det här innebär att man kan ha ett avstånd på någon meter mellan mobil och objektivet. Objektivet har mycket hög upplösning, typiskt 18–20 megapixel, och har optisk zoom.

Eftersom detta mera avancerade objektiv egentligen är en kamera kan man ta bilder helt utan mobilen genom att trycka på objektivets avtryckare. Bilderna lagras då på ett minneskort, och kan föras över senare.